Lokaal Vocaal en dan weer verder

Zaterdag 25 januari hebben we meegezongen bij Winter Lokaal Vocaal. Dat is altijd maar een klein stukje, 25 minuten, maar we brachten een mooi, afwisselend programma. 

Het was ons laatste optreden en er is nog geen datum voor een volgend concert. Eerst maar eens even zien wat er zoal viraal gebeurt de komende tijd. 
Dus houd de site in de gaten voor meer informatie.

Dankbaar publiek in De Hofwijck

De  bewoners van zorgcentrum De Hofwijck waren 21 november in grote getale op komen draven voor ons concert in hun eetzaal. En hoewel alle vreemde talen soms voor wat vraagtekens zorgden (” ze konden net zo goed Ouwe taaie zingen”) was er veel enthousiasme en waardering voor onze liederen. 

Indrukwekkende workshop Baltische zang

Iedereen was onder de indruk, zaterdag 5 oktober, na de workshop Baltische zang van Sigita Žurauskaitė. Sigita is een Litouwse zangeres en dirigent die ons een dag lang mee nam in de bewogen geschiedenis en de muziekcultuur van de drie Baltische landen. Waar koorzang een voor Nederlandse begrippen ongekend belangrijke positie inneemt in het maatschappelijk leven en vooral in het onderwijs. En bovendien, zo heeft de geschiedenis bewezen, een grote politieke kracht betekent. De ‘Zingende revolutie’ bracht de Baltische staten in de jaren ’80 onafhankelijkheid van Rusland. Met de ‘Baltic Way’, een onafgebroken rij mensen dwars door de drie landen heen in augustus ’83. Dekoor kreeg zo behalve een zangworkshop ook een college Baltische geschiedenis. 


We leerden de prachtige harmonieën van  O crux ave, Kur giria žaliuoja en Lase kiik kaia. En onze versies van Muusika en Kaipaava werden door Sigita vriendelijk en doeltreffend bijgebogen.
Maar o, wat een geweldige muziek!

Heerlijk, dat Corsicaanse zingen!

“Corsicaanse polyfonie zing je voor jezelf, niet voor publiek”, aldus  Tatiana Lina bij de workshop Corsicaanse polyfonie op 12 mei. Nou, dat lukte: de deelnemende mannen genoten van de religieuze en wereldlijke liederen van het eiland met die bijzondere zangcultuur. Met z’n veertienen, zeven van Dekoor en zeven gasten, of in groepjes van drie werden Kyrie, Sanktus en Versu di Tagliu vol overgave gezongen. Tatiana was inspirerend als altijd en de zangers hebben zich vast voorgenomen hier op de een of andere manier een vervolg aan te geven. 
En dan ook nog na afloop een biertje in de zon aan de Dokkumer Ee, wat wil je nog meer?


Interesse in de Corsicaanse polyfonie? Stuur een mailtje aan pr@wereldkoor-dekoor.nl

Workshop Baltische muziek

Onze uitvoering van het Estse lied Muusika in Jorwert was een groot succes! En smaakt naar meer. Dekoor gaat daarom met de Litouwse koordirigente Sigita Žurauskaitė een dag lang dieper in op deze vaak verstilde en pure muziek uit de Baltische staten. En ook op de koormuziekcultuur die zo belangrijk was en is in deze landen, die van 1940 tot 1991 door de Sovjet Unie waren ingelijfd. Voor wie zich een beeld wil vormen van de geschiedenis en de (muziekcultuur van de landen is het boek Baltische zielen van Jan Brokken een echte aanrader.

De workshop is helaas niet openbaar toegankelijk.

Sigita Žurauskaitė (1990) is a choir conductor from Litouwen – a country that has very deep and rich choir singing traditions. From the age of 9, Sigita has been part of a choir community. Whilst studying a Bachelor in Music Education, her main instrument was choir conducting. Sigita also had piano and singing lessons. After finishing this Bachelor in 2013, she simultaneously finished a Bachelor in political science and worked in music school as an accompanist for a dance department. In 2014 Sigita started studying the Master of Music program “New Audiences and Innovative Practice” (NAIP) at the Prins Claus Conservatorium in Groningen, the Netherlands. Her main focus in her master studies was the international promotion of traditional Lithuanian music. This led her to establish the “International Vocal Quartet”, a project that encouraged her to write vocal music compositions based on Lithuanian folk songs. In 2016 Sigita graduated from the Master of Music, since then she is working with different types of choirs in the area of Groningen. In 2018 she founded a new choir that will perform Baltic choir music. Sigita offers various vocal based workshop for choirs, organizations, and other singing enthusiasts. Next to this she is a singer herself and plays the piano regularly. Sigita composes and arranges music on commission and on her own initiative.

 

Grote belangstelling voor dubbelconcert Muusika

De Radboudkerk in Jorwert bleek zondag 14 april toch te klein. Er wilden zoveel mensen naar het dubbelconcert dat we met Stim gaven dat we bezoekers hebben moeten teleurstellen. En dat hadden we nog niet eerder meegemaakt.
De reacties van de mensen die er wél bij waren waren zonder uitzondering enthousiast: over de zangkwaliteit van beide koren, over de afwisseling in het programma, over het enthousiasme en de sfeer.

Foto’s: Loran Tigchelaar

Stim zingt
Dirigenten Wilco Kloosterman en Titus Steegstra

Muziek uit Eritrea. En de zomer

Na een voorjaarsconcert is het altijd even afkicken voor het koor. We praten nog wat na over hoe het is gegaan een we hebben weer tijd voor wat andere dingen. Bijzondere dingen zelfs want op de eerste koorrepetitie na het concert in Jorwert kwamen vier Eritrese studenten liederen uit hun land voor ons zingen. Zichzelf begeleidend op hun (zelfgebouwde!) krar. Een heel bijzondere ervaring en ontmoeting!
De komende tijd gaan we aan de slag met de jaarlijkse stemtesten, er is een ledenvergadering en we stoffen oud repertoire af en pakken alvast een beetje nieuw op. En dan is op 27 juni de laatste repetitie voor de zomervakantie. Zomer!

Wachtlijst voor workshop Corsicaanse polyfonie voor mannen

We zijn bij Dekoor al lang onder de indruk van de prachtige polyfone zang van het zuid Franse eiland. De zangers, traditioneel mannen, seconda, bassu en terra, communiceren in samenklanken. Stijgende en dalende glissandi vormen de bruggen tussen de verschillende akkoorden. 

Op zondag 12 mei geeft docente Tatiana Lina een workshop Corsicaanse polyfonie voor mannen. De workshop is volgeboekt maar we kunnen je op de wachtlijst zetten. We bekijken of we een tweede workshop organiseren.

Op Youtube vind je vele voorbeelden, van Corsicaanse groepen Barbara Furtuna (foto) of A Fileta maar ook van spontane zang in café’s.

Tatiana Lina is een begaafde en aanstekelijk enthousiaste docent. Geboren en opgeleid in Rusland werkt en woont ze vanaf ’92 in Nederland. Ze heeft zich ontwikkeld tot een veelzijdige wereldmuziekkenner en verdiept zich grondig in de verschillende culturen waaruit die muziek voortkomt. 

Praktische gegevens:
Wanneer: zondag 12 mei, 10.30-17.00
Plaats. : dorpshuis De Skûle, Wyns
Kosten. : € 60, vooraf op rek NL17 TRIO 0379484102 tnv Dekoor, Leeuwarden
Daarvoor krijg je koffie thee, lunch, pret en bladmuziek
Max. aantal zangers: 5 per stemgroep (tenor, bariton, bas)
Opgeven  : pr@wereldkoor-dekoor.nlof tel. 06-44774457.

Muusika: dubbelconcert zondagmiddag 14 april Jorwert


Het voorjaarsconcert van Dekoor is op zondagmiddag 14 april in de Radboudkerk in Jorwert. Je weet wel: die mooie 12e eeuwse kerk met een heerlijke akoestiek. Waar in 1951 opeens de toren in elkaar zakte. Omdat God verdwenen was? Wie zal het zeggen.

In ieder geval zingen we daar samen met Vocalgroup Stim uit Dokkum.
Zoals je van ons gewend bent zingen wij weer de wereld rond: Scandinavië, Rusland, Armenië en Spanje. Zo gaan we van het prachtige Schotse wiegelied ‘Hush a ba birdie croon’ via het filosofische Estse ‘Muusika’ naar de opzwepende klanken van de Tsonga-traditional ‘Xihanyanomo’. 

Vocalgroup STIM, hier zie je ze, met dirigent Titus Steegstra, zingt liederen uit het gevarieerde close harmony genre. En deze keer kozen zij juist voor een greep uit het Nederlandse luisterliedrepertoire. Zo hoor je onder meer liedjes van Stef Bos, Huub van der Lubbe, Daniël Lohues, Harrie Jekkers en Lennaert Nijgh. Die verstá je tenminste!
En natuurlijk doen we -primeur! – een aantal liedjes samen.
Na afloop drinken we met iedereen die daar zin in heeft nog een glas in Het Wapen.

We zien je graag bij dit bijzondere concert! 

Radboudkerk
Sluytermanwei 4, 9023 AB  Jorwert
Zondag 14 april: 15.30, deur open: 15.00 
Kaarten à € 10,- p/p in de kerk